Cablarea Serie/Paralel si calculul Impedantei

Forum Dynacord Romania Forums Tips-uri Cablarea Serie/Paralel si calculul Impedantei

Acest topic conține 4 replies, are 3 voices, și a fost creeat de catre  Claudiu 6 luni, 4 săptămâni în urmă.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • Author
  Posts
 • #359

  Dynacord Romania
  Keymaster

  Salutare tuturor,

   

  Vom dezbate in acest topic un lucru pe care majoritatea ar trebui sa il stim, si anume, cablarea SERIE/PARALEL. Am sa incep cu cel mai simplu caz, un amplificator de 50W si un difuzor de aceasi putere, atat puterea amplificatorului, cat si impedanta difuzorului este de 8 Ohmi; mai jos aveti imaginea cablarii:

  Exemplul 1 – Cablarea SERIE

  Pastram acelasi amplificator cu aceleasi specificatii, 50W in  8 Ohmi, in funtie de el alegem 2 difuzoare compatibile (tinem cont de felul cablarii) dupa cum putem observa in imaginea de mai jos:

  Atunci cand mai multe difuzoare sunt conectate in serie, suma impedantelor nominale ale difuzoarelor ar trebui sa fie egala cu impedanta de iesire a amplificatorului.  Mai jos am postat formula generala si, bineinteles, cea pentru exemplul nostru:

  Exemplul 2 – Cablarea PARALEL

  Pastram acelasi amplificator cu aceleasi specificatii, 50W in  8 Ohmi, in funtie de el alegem 2 difuzoare compatibile (tinem cont de felul cablarii) dupa cum putem observa in imaginea de mai jos:

  Atunci cand mai multe difuzoare sunt conectate in paralel, lucrurile sunt putin mai complicate, deoarece impedanta globala a circuitului paralel va fi mai mica decat impedanta individuala a difuzoarelor, asa cum se poate observa si din formula:

  Exemplul 3 – Cablarea SERIE-PARALEL

  Pastram acelasi amplificator cu aceleasi specificatii, 50W in  8 Ohmi, in funtie de el alegem 4 difuzoare compatibile (tinem cont de felul cablarii) dupa cum putem observa in imaginea de mai jos:

   

  Atunci cand mai multe difuzoare sunt conectate intr-o configuratie Serie/Paralel, lucrurile devin si mai complicate. Mai intai, impedanta echivalenta trebuie determinata pentru toate difuzoarele conectate in serie utilizand aceasi formula ca in Exemplul 1 de mai sus. Odata ce acest lucru este realizat, atunci valoarea impedantei totale a circuitului poate fi calculata utilizand formula circuitului paralel din Exemplul 2 de mai sus.

  #592

  Gabitza
  Participant

  Salut,am 6 himaxx 60 pasive.Vreau sa le pun pe Dynacord 1000 3 toate.

  #650

  Claudiu
  Keymaster

  Buna ziua,

  Desi amplificarea mixerului poate merge in 2,66 Ohmi, nu recomandam sa mergeti cu toate 6 pe ea, din mai multe motive. Cel mai important este acela ca nu veti putea “ataca” boxele a.i. sa aveti randamentul maxim al lor, iar la volum mare sunetul va fi mai “aglomerat”. Alt motiv este functionarea in limita a parametrilor amplificatorului ceea ce poate duce la o uzura mai rapida a lor. Recomadat este sa mai aveti inca un amplificator, pe langa mixer a.i. sa mergeti cu 4 boxe pe amplificator si 2 pe mixer. Daca va incapatanati sa mergeti cu toate 6 si acceptati compromisul la care va expuneti, o faceti pe raspunderea dumneavoastra. Sper ca v-am fost de ajutor, va stau la dispozitie daca mai aveti si alte intrebari.

  #654

  Gabitza
  Participant

  Multumesc
  Ce statie sa folosesc?

  #663

  Claudiu
  Keymaster

  Producatorul recomanda 700 W RMS amplificare pentru o boxa, deci orice amplificator ce dezvolta 1400 W RMS, pe canal, in 4 Ohmi este bun.
  Raportandu-ne la produsele noastre recomand:
  Dynacord SL2400
  Dynacord SL2400
  Electro-Voice Q1212
  Electro-Voice Q1212

  sau

  Dynacord L2800FD
  Dynacord L2800FD

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)

Trebuie să te loghezi pentru a puta raspunde la acest topic.