Ce inseamna Bi-amp?

Forum Dynacord Romania Forums Tips-uri Ce inseamna Bi-amp?

Acest topic conține 3 replies, are 4 voices, și a fost creeat de catre  katabestu 7 luni, 3 săptămâni în urmă.

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • Author
  Posts
 • #398

  Dynacord Romania
  Keymaster

  Salutare tuturor,

   

  Astazi vom vorbi despre bi-amplificare sau bi-amp dupa cum majoritatea stim. Bi-amping implica utilizarea a 2 canale de amplificare separate pentru o boxa compatibila bi-amp, asa cum se poate vedea in imaginea:

  Am luat ca exemplul Modelul Dynacord VL 212, care poate fi folositat atat full-range pe modul passive, cat si bi-amp.  Cand vine vorba de conexiunea bi-amp se pot distinge subdiviziunile :

  • bi-amp activ;
  • bi-amp pasiv;
  • bi-amp pe orizontala;
  • bi-amp pe verticala;

  Bi-amp activ

  –  implica utilizarea unui crossover activ care imparte semnalul audio in frecvente joase si inalte inainte sa ajuga la aplificatoare, permitand in consecinta fiecarui canal sa reproduca sunetul procesat. In ceea ce priveste diferentele auditive, bi-ampul activ are cu siguranta potentialul de a face o schimbare tinand cont de calitatea procesarii. Cu toate acestea, impartirea frecventelor inalte si joase are un efect, deoarece amplificatoarele fiecare vad acum o sarcina diferita de cum ar vedea un amplificator in conditii normale cand s-ar transmite intregul semnal, fara procesare. Din cauza acestei impartiri, adica a procesarii, exista cateva avantaje:

  1. Capacitatea de iesire potentiala este crescuta deoarece exista putina putere pierduta care reproduce acele frecvente ” in afara benzii”;
  2. Cu bi-amp activ este posibila si reducerea aerderii tweeterului datorita supraincarcarii amplificatorului;
  3. In ceea ce priveste diferentele sonore de baza se poate sesiza o inbunatatire a calitatii sunetului;

  Bi-amp pasiv

  – utilizeaza crossover-urile pasive incorporate in boxe, fiecare canal al amplificatoarelor reproducand un semnal complet. Comparativ cu Bi-amp activ, beneficiile bi-ampului pasiv sunt mult mai putin pronuntate, in special cand vorbim de diferentele sonore .

   

  Din acest motiv, pentru boxele bi-amp recomandam Bi-amp activ si amplificatoare cu DSP incorporat de la Dynacord, precum  L3600FD sau TGX 10

  Bi-amp pe orizontala vs pe verticala

  Bi-amplificarea pe orizontala si verticala sunt submultimi care pot fi aplicate bi-ampului activ si pasiv si implica utilizarea amplificatoarelor multi-canal.

  Bi-ampul pe verticala – cele 2 canale ale unui amplificator sunt folosite pentru a conduce atat elementele de inalta si joasa frecventa ale unei singure boxe.

  De exemplu: Avem 2 boxe Dynacord VL 212 si 2 amplificatoare   L3600FD

  Canalul A va procesa si amplifica semnalul pentru woofere, in timp ce canalul B va procesa si amplifica semnalul pentru driverul de inalte;

  Bi-ampul pe orizontala – aici, un amplificator este utilizat pentru a actiona elementele de fecventa joasa, in timp ce alt amplificator este utilizat pentru a conduce elementele de frecventa inalta. Avantajul este ca puteti alege amplificatoarele pe care le considerati cele mai potrivite pentru sarcina data, adica puteti folosi un amplificator mai slab pentru inalte, si unul mai puternic pentru woofere.

  De exemplu: Avem 2 boxe Dynacord VL 212 , 1 amplificator   L3600FD si 1 amplificator L1300FD

  Folosim ambele canale ale amplificatorului L3600FD pentru joase, adica pentru woofere/difuzoare;

  Folosim ambele canale ale amplificatorului L1300FD pentru inalte, adica pentru drivere/tweetere;

   

  Nu uitati sa veniti cu intrebari sau completari!

  #414

  Dj_Dellutzu
  Participant

  Buna ziua,

  Observ ca in exemplele date se folosesc amplificatoare cu DSP incorporate, daca folosim procesoare de sunet/DSP-uri separate si amplificatoare normale, ramane valabil cele mentionate mai sus?

  Multumesc anticipat pentru raspuns.

  #418

  Claudiu
  Keymaster

  Salut Dj_Dellutzu,

  Indiferent ca folosim un procesor de sunet separat sau cele mentionate in exemplul de mai sus, este acelasi lucru, putem procesa semnalul audio individual pentru fiecare canal al amplificatorului, ceea ce ne si intereseaza pe partea de calitate a sunetului. Bine, cel mai indicat, ca sa te convingi, este sa ne vizitezi in showroom, unde se poate face o proba live ca sa auzi diferenta intre o conexiune pasiva normala (full-range), una procesata si una bi-amp procesata. Daca mai ai si alte intrebari iti stam la dispozitie.

  #436

  katabestu
  Participant

  Sunt total de acord!
  Cel mai bine este sa se faca o auditie!
  Cunosc diferenta de calitate! Pentru cei care sunt mai pretentiosi, este solutia ideala.
  Eu detin un amplificator L3600 FD si 2 boxe ZX5 (Au biamp). Imi place ca in Setarea Biamp pot corecta volumul inaltei sau cea a difuzorului de banda larga din amplificator. In timpul LIVE-ului corectez volumul la inalata sau la dif, dupa bunul plac!

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)

Trebuie să te loghezi pentru a puta raspunde la acest topic.